La física és divertida
Segueix-nos!

Blog

L’ensenyament de l’electricitat

Al mes d’abril vam fer la xerrada “L’Ensenyament de l’electricitat a Primària” amb una exposició crítica sobre com s’acostuma a ensenyar l’electricitat actualment, revisant les idees que tenen els alumnes sobre els fenòmens elèctrics. Al final de la xerrada vam proposar un model que pot ser utilitzat pels docents per a que els alumnes comprenguin la naturalesa de l’electricitat, i siguin capaços després de construïr un circuit tot entenent el que estan fent.

Podeu veure la xerrada en aquests dos vídeos de Recerca en acció:

Continuar llegint

“Pim, Pam… ¡GOL!” a l’INS Montserrat Roig

Compartim algunes fotos de la sessió “Pim, Pam … ¡GOL!” que vam fer a l’INS Montserrat Roig.

Gràcies als/les que vau participar!

DSCN7788

DSCN7798

DSCN7800

DSCN7805

DSCN7807_1

DSCN7811

Continuar llegint

X(p)rimenta 2017

X(p)rimenta 2017 és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i compta amb el patrocini del Grup SERHS.

X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Es tracta de realitzar un experiment científic i a filmar-lo en vídeo, amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic i tecnològic interessant. Els vídeos han de ser de durada curta (3 minuts) i cada grup escolar pot participar amb diversos vídeos.

Vegeu-ne les Bases per a copsar-ne els detalls.

Un any més, X(p)rimenta vol prioritzar la qualitat dels vídeos presentats per les escoles, tant pel que fa al contingut dels experiments com, especialment, als aspectes formals de realització dels vídeos. Per això, encoratgem a les escoles a presentar filmacions amb un bon nivell de qualitat d’imatges, de so i d’edició.  Vegeu en aquest sentit les següents Recomanacions per a millorar la qualitat dels vídeos.

Es concediran tres Premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (Primària, Secundària, i Batxillerat-Cicles formatius).

Els premis consisteixen en:

– Professorat: el docent responsable del grup premiat disposarà d’un val per a dues persones per a efectuar una estada de cap de setmana de turisme rural sostenible (dues nits amb esmorzar per a dues persones) ofert per Turalcat a un dels següents allotjaments: Cal Pastor (les Garrigues), la Torre d’en Bofill (Bages) i Casa Roca (Pallars Jussà).

– Alumnat: els alumnes que hagin participat en els tres vídeos guanyadors optaran a rebre un d’aquests tres premis:

  • Pendulum, Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, (http://www.pendulum.es/ ) convidarà un grup d’alumnes a realitzar un Pícnic Científic Familiar al Montseny.
  • El MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya (http://www.mmaca.cat/) ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat.
  • Il·lustraciència (http://illustraciencia.info) realitzarà un taller d’il·lustració per a un grup d’alumnes a la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona.

A banda d’aquests premis, s’atorgaran un seguit de Mencions a d’altres vídeos meritoris. Els alumnes guardonats amb Mencions gaudirán d’entrades al Cosmocaixa i al mNACTEC.

Els vídeos guardonats amb Premis i Mencions seran penjats a Recerca en Acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal. Els premis s’entregaran en un acte que tindrà lloc el mes de juny al Campus de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Com participar-hi?

Llegiu-ne les Bases , on trobareu els detalls. En síntesi, en primer lloc cal que feu el vídeo i el pengeu a YouTube en format ‘ocult’, i a continuació cal que formalitzeu la inscripció en aquest formulari. El termini es clou el dia 10 de maig de 2017. Per a dubtes i consultes us podeu adreçar a:  xprimenta@fundaciorecerca.cat

Organitzadors

X(p)rimenta 2017 és una iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
X(p)rimenta 2017 compta amb el patrocini de Turalcat, i amb el suport de Pèndulum, el MMACA i Il.lustraciència.
X(p)rimenta 2017 compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de l’Obra Social “la Caixa”, del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya,  de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), d’Escola Valenciana i Physics!

Per a més informació, bases i inscripcions visiteu:

http://www.accc.cat/index/xprimenta

www.recercaenaccio.cat

Continuar llegint

“La Màgia de la Levitació” a l’IES Vic

Demà divendres 08 d’abril els alumnes de l’IES Vic gaudiran d’una sessió de “La Màgia de la Levitació” amb Physics!.

La xerrada fa una mirada a diferents maneres d’aconseguir la levitació, presentant els superconductors com una eina més per aquest propòsit, permet relacionar els continguts de la sessió amb diferents àmbits de la física: l’estudi de la mecànica, l’electrostàtica i el magnetisme, i fins i tot les il·lusions òptiques, ja que es pot fer referència a diversos tipus de levitació.

A mes d’aquesta part teòrica, la sessió va acompanyada d’exemples pràctics on l’alumnat participa.

Continuar llegint

X(p)rimenta 2016

X(p)rimenta 2016 és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i compta amb el patrocini del Grup SERHS.

X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il•lustrar algun principi científic o tecnològic interessant. Els vídeos han de ser de durada curta (3 minuts) i cada grup escolar pot participar amb diversos vídeos.

Vegeu-ne les bases per a copsar-ne els detalls.

Un any més, X(p)rimenta vol prioritzar la qualitat dels vídeos presentats per les escoles, tant pel que fa al contingut dels experiments com, especialment, als aspectes formals de realització dels vídeos. Per això, encoratgem a les escoles a presentar filmacions amb un bon nivell de qualitat d’imatges, de so i d’edició.  Vegeu en aquest sentit les següents Recomanacions per a millorar la qualitat dels vídeos.

Es concediran tres Premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (Primària, Secundària, i Batxillerat-Cicles formatius) . Els premis consisteixen en:
– Professorat: vals per a una estada de cap de setmana al Vilar Rural de Cardona per a dues persones.
– Alumnat: entrades per a visitar el Parc Sant Hilari Aventura, el centre Cosmocaixa de Barcelona i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, mNACTEC, ubicat a Terrassa.

A banda d’aquests premis, s’atorgaran un seguit de Mencions a d’altres vídeos meritoris. Els alumnes guardonats amb Mencions gaudirán d’entrades al Cosmocaixa i al mNACTEC.

Els vídeos guardonats amb Premis i Mencions podran seran penjats a Recerca en Acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal. Els premis s’entregaran en un acte que tindrà lloc el mes de juny al Campus de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Com participar-hi?
Llegiu-ne les bases, on trobareu els detalls. En síntesi, en primer lloc cal que feu el vídeo i el pengeu a YouTube en format ‘ocult’, i a continuació cal que formalitzeu la inscripció en aquest formulari. El termini es clou el dia 10 de maig de 2016. Per a dubtes i consultes us podeu adreçar a:  xprimenta@fundaciorecerca.cat.

Organitzadors
X(p)rimenta 2016 és una iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i per l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
X(p)rimenta 2016 compta amb el patrocini del Grup SERHS.
X(p)rimenta 2016 compta amb la col•laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de l’Obra Social ‘la Caixa’, del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya,  de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), d’Escola Valenciana i Physics!

Continuar llegint

La llum encén la Setmana de la Ciència

 

El físic Victor Grau ha obert la Setmana de la Ciència explicant l’evolució dels sistemes d’il·luminació des de l’espelma fins al LED.

Aquesta iniciativa, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i organizada a Viladecans per la Xarxa d’Innovació Educativa, té com a objectiu apropar a tothom, especialment a la gent jove, els avenços científics i tecnològics.

La Setmana de la Ciència a Viladecans inclou cinc activitats entre el 16 i el 20 de novembre que van des de xerrades sobre diferents matèries científiques fins a tallers pràctics de drons i impresores 3D.

Continuar llegint

Setmana de la Ciència a Viladecans

Del 13 al 22 de novembre, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, es celebra a tot Catalunya la Setmana de la Ciència, que arriba ja a la seva vintena edició i que està dedicada a la llum, en aquest 2015, declarat Any Internacional de la Llum.

El dia 12 de novembre, a les 18.00 hores a Can Xic (Viladecans), es farà la presentació pública de tots els actes de la Setmana de la Ciència a Viladecans. Victor Grau, Doctor en ciències físiques per la UPC, professor agregat al departament de didàctica de les arts i les ciències de la Uvic i creador i director de la iniciativa de divulgació per a centres de secundària PhysicS! farà la xerrada inaugural parlant de la història de l’espelma al LED.

La llum i el color són presents a la natura: al cel, les estrelles, en algunes espècies animals, en reaccions químiques,… Però l’espelma i el LED il·lustren els dos extrems de cinc mil anys de progrés científic i tecnològic. Les espelmes ens han fet llum molts segles, però el corrent elèctric va substituir espelmes i fanals de gas, i aquesta tecnologia ens ha portat molt més. Veurem com l’home ha anat il·luminant el seu món, i en aquesta història descobrirem altres curiositats: en fanals de gas, en els fluorescents i la tònica o en el blau del cel…

Teniu més informació de la Setmana de la Ciència a Viladecans al següent enllaç:

Programa Vivim la Ciència!

Continuar llegint

La “caixa de fum”

caixa de fum

Aquest mes a la secció Taller y Laboratorio de la revista “Investigación y Ciencia” surt un article de Physics! sobre la “caixa de fum” o kapnoscopi, una eina molt útil a les escoles per ensenyar òptica geomètrica.

La caixa de fum, després d’emprar-la a les classes dels graus de mestres d’infantil i  primària en la didàctica de les ciències de la Uvic, va ser portada al projecte d’inclusió social de l’Obra social La Caixa “Cosmocaixa amb tots vosaltres”.
En aquest link trobareu més informació sobre el projecte: http://mon.uvic.cat/udivulga/2014/12/24/caixes-de-fum-i-inclusio-social
Continuar llegint

Guanyadors (X)perimenta 2015

Amb un total de 140 vídeos, el Jurat ho ha tingut difícil però finalment tenim guanyadors. L’acte de lliurament dels guardons serà el dilluns 22 de juny a les 11 hores al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a la sala d’actes de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC).
Us deixem el llistat i esperem veure’us a l’acte de lliurament!


Premis

Premi en la categoria de Primària La dilatació dels líquids. Escola Juncadella (La Cellera del Ter)

Premi en la categoria de ESO  Mesura de la pressió atmosférica amb un aneguet . Escola Sant Gregori (Barcelona)

Premi en la categoria de Batxillerat i Cicles Formatius  L’efecte Marangoni- Navegant amb etanol Institut Puig Cargol (Calonge)

Premi a una escola pel vídeo més original: Mare de Déu del Carme (Terrassa), pel vídeo Bombolles ballarines (demostració de l’efecte ‘gàbia de Faraday’ amb bombolles de sabó)

 

Mencions Primària

Què és la ressonància? Escola Els Estanys (Platja d’Aro)

Mart Any 2015  Escola Garbí Pere Verges (Esplugues de Llobregat)

Fem una estalactita  Escola Llorenç Vallespí i Vidiella (Benifallet)

 

Mencions ESO

La Llei de Charles   Escola Betània Patmos (Barcelona)

Realització d’un Cladograma a partir de cromatografies Col·legi Boix (Badalona)

Formació d’un líquid a partir de dos sòlids  Escola Betània Patmos (Barcelona)

 

Mencions Batxillerat

La figura imposible (el centre de gravetat)  Col·legi Canigó (Barcelona)

El magnetisme  IES Coster de la Torre (La Bisbal del Penedès)

El costat fosc de la Terra Institut Santiago Sobrequés (Girona)

Bernouilli i més Bernouilli. IES Manacor (Manacor)

 

Continuar llegint

(X)perimenta 2015

Un concurs adreçat a alumnes i professors que vulguin fer experiments científics interessants i que els filmin en vídeo

X(p)rimenta, el concurs de vídeos fets a escoles, arriba a una nova edició. Adreçat a professors i alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic o tecnològic interessant. Els vídeos han de ser de durada curta (3 minuts) i cada grup escolar pot participar amb diversos vídeos (vegeu les bases per a copsar-ne els detalls).

Enguany, X(p)rimenta vol prioritzar la qualitat dels vídeos presentats per les escoles, tant pel que fa al contingut dels experiments com, especialment, als aspectes formals de realització dels vídeos.  Per això, s’ecoratja a les escoles a presentar filmacions amb un bon nivell de qualitat d’imatges, de so i d’edició.

Es concediran tres premis als millors vídeos presentats, un per a cada categoria (primària, secundària, i batxillerat/cicles formatius), així com un premi en metàl·lic a una escola Els premis consisteixen en:

-  Professorat: vals per a una estada de cap de setmana a un dels Vilars Rurals (Arnes, Cardona o Sant Hilari Sacalm) del grup SERHS, per a dues persones i un màxim de dos acompanyants menors d’edat.

-  Alumnat: entrades per a visitar el centre Cosmocaixa de Barcelona (incloent-hi l’accés al planetari 3D del centre)  i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ubicat a Terrassa.

-  Escola: S’estableix un premi de 300 euros per adquirir material escolar per a premiar el vídeo més original.

A banda d’aquests premis, s’atorgaran un seguit de mencions a d’altres vídeos meritoris. Els alumnes que hagin participat en els vídeos guardonats amb les mencions també rebran entrades per a visitar el Cosmocaixa i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Els vídeos guardonats amb premis i mencions podran seran penjats a Recerca en acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal.

Com participar-hi? 

Llegiu-ne les bases, on trobareu els detalls. En síntesi, en primer lloc cal que feu el vídeo i el pengeu a Youtube en format ‘ocult’, i a continuació cal que formalitzeu la inscripció en aquest formulari. El termini és el 15 de maig de 2015.  Per a dubtes i consultes us podeu adreçar axprimenta@fundaciorecerca.cat.

Organitzadors

X(p)rimenta 2015 és una iniciativa de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que compta amb el patrocini dels Vilars Rurals (Grup SERHS) i amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de l’Obra Social ‘la Caixa’, de l’Escola de Telecomunicació i Aeronàutica de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), el Museu  de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Escola Valenciana i Physics.

Continuar llegint
Página 1 de 912345...Última »

Contacte

Telèfon de contacte
Victor Grau: 670902185

Al Blog

Segueix-nos!