Carregant…

Cent anys de superconductivitat

[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center]

El 8 d’abril de 1911 Heike Kamerlingh Onnes va descobrir la superconductivitat.
100 anys després, des de PhysicS! volem recordar aquesta fita històrica de la física. Amb la sessió “La Màgia de la Levitació” oferim a l’alumnat una breu visió històrica del que van ser els inicis de la física de baixes temperatures. Un repàs de conceptes d’electricitat i magnetisme ens permet veure i experimentar diverses maneres d’aconseguir la levitació. L’explicació del descobriment dels superconductors d’alta temperatura i les seves característiques culminen amb la darrera demostració, la levitació amb superconductors.

Són les 7 del matí del 8 d’abril de 1911, i al laboratori de la Universitat de Leiden acaba de començar un nou experiment. Es tracta de mesurar la resistència elèctrica del mercuri a temperatures molt properes al zero absolut. Poc s’imagina en aquell moment el físic holandes Heike Kamerlingh Onnes quin serà el resultat, i menys encara, el seu abast.
Comencen a refredar el mercuri. Cap a les 12h el termòmetre marca 140K. A la tarda ja ha arribat als 5K, i poc a poc la temperatura continua baixant. Mesuren la resistència del mercuri a 4,3K i Kamerlingh Onnes anota les observacions al seu quadern de laboratori.

Per seguir llegint ……
Una breu historia del descobriment.

Curiositats;

Birmingham University: pastis superconductor?
zero_resistance_to_cake.html

Videos;
Superconductivity Dance Flash Mob
watch?v=O6sukIs0ozk

Magic? Oh yes! oh no, just Physics…

Fa segles pensàvem que els eclipsis eren màgics. Avui en dia els materials superconductors fan la màgia. Però no penseu ni per un segon que això li treu tot el misteri…
Vegeu el video de la performance màgica concebut per Sotho, i produït amb l’ajuda de MaNEP al Swiss National Centre of Competence in Research Physics, University of Geneva.

watch?feature=player_embedded&v=Xhaoc6NNDnk#t=12s

Al blog de l’IOP trobareu una selecció d’articles de descàrrega gratuïta:

To celebrate the centenary of the discovery of Superconductivity by Kamerlingh Onnes’ in 1911, IOP Publishing has made 100 articles available free to read for the duration of 2011. The collection includes a selection of articles on the newly discovered iron based superconductors and a selection of articles by Nobel Prize Laureates.

http://www.iopblog.org/100-years-superconductivity-free-articles/

Nature materials també dedica el seu número d’abril a aquest centenari:

http://www.nature.com/nmat/focus/superconductivity/index.html

Un complet article publicat al desembre de 2010 per Cold Facts:

http://w2agz.com/Publications/Opinion%20&%20Commentary/W2AGZ/Cold%20Facts/2010/100%20years%20and%20counting.pdf

Explicacions del fenòmen i les seves aplicacions feta per MaNEP (Materials with novel electronic proper­ties), un pol de recerca sobre materials a Suïssa,

http://www.manep.ch/

http://lbtuam.fmc.uam.es/citecnomik/index.php

Descarrega la fitxa en PDF

Deixa un comentari