Carregant…

Cosmocaixa-UECS

El passat dimarts 23 d’octubre, el professor Victor Grau va presentar a Cosmocaixa el projecte
Cosmocaixa-UECS davant professors d’una vintena de centres UEC (Unitat d’Escolarització
Compartida) de tota Catalunya.

Per tercer any Cosmocaixa encarrega al professor Victor Grau el disseny d’aquest projecte.
L’any 2014 Cosmocaixa es va proposar apropar la ciència a aquests col·lectius, esdevenint un
museu amb un nou programa que engranés museu i inclusió social. Per assolir aquest objectiu
el museu es planteja dues menes d’accions: oferir els seus tallers i espais als joves i proposar
als centres una activitat relacionada amb la ciència.

Els grups UEC compten amb tallers propis, perquè tractant-se de joves especialment difícils provinents de situacions familiars i socials duríssimes, les tasques manuals són les més efectives per a treballar amb ells. Es tracta d’aconseguir, tant com es pugui, una reconnexió d’aquests joves amb la societat, especialment amb la que han deixat darrere (escoles, instituts,…). Retornar-los-hi un lloc a la societat, de la que se senten i viuen exclosos, és fonamental per a la seva realització i formació personal. Cal doncs dissenyar una activitat lligada a la ciència que pugui ser duta a terme a les UEC, i que posi en valor davant la societat la tasca feta per aquests joves. Aquesta darrera part és important: la tasca dels joves ha de tenir valor i utilitat pràctica.

Enguany es proposa la construcció d’una guitarra elèctrica. La guitarra és plenament funcional, basada en el model Telecaster. S’ha buscat la mínima dificultat tècnica, i es proposa el disseny més senzill possible, això fa que el model proposat s’assembli molt a les Cigarbox Guitar americanes de mitjans segle XIX. Sobre aquesta els grups poden introduir fàcilment millores a la guitarra.

Els participants en el projecte reben un kit que inclou la pastilla, el circuit elèctric, el pont, la neckplate, els streps, els rollers i les clavilles, així com un joc de cordes. També se’ls proporciona un guió amb els plànols per fer una construcció bàsica que després poden modificar.

L’estructura, perfil i decoració de la guitarra admeten infinites variants, fent d’aquest un
projecte molt creatiu, ric en possibilitats i atractiu per aquest jovent.

Deixa un comentari