Carregant…

Esport i ciència

[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center]

Un text per a les Tertúlies de Literatura Científica de la Uvic per al curs 2011-2012.

Aquest text és la narració que ens fa un noi d’una tarda que surt a córrer.

Pel camí, i després de tornada a casa, va trobant-se amb diferents situacions i observant el seu entorn, fets que el fan reflexionar sobre diversos fenòmens i plantejar-se algunes preguntes. Al final de cada capítol s’aprofita la situació viscuda o pensada pel noi per a fer-ne una anàlisi que ens remet a diferents fenòmens de la física. Més que fer una anàlisi detallada i teòrica dels fenòmens, es proposen questions, pistes, recursos, videos i experiències per tal que l’alumnat pugui fer un treball de recerca guiat pel professorat.

Els fenòmens que apareixen, tot i que alguns d’ells són complicats, crec que admeten com a mínim una explicació qualitativa. Això permet fer-se’n una imatge del fenòmen, sense necessitat que l’alumnat hagi de conèixer totes les matemàtiques que amaga al seu darrere.

Entre els aspectes dels quals es proposen experiències o preguntes hi ha: els modes propis d’oscil•lació, el treball i la potència, l’efecte Doppler, la pressió, les aplicacions del teorema de Bernouilli,… En tots els casos d’una manera senzilla i fàcilment adaptable als diferents nivells d’ESO o Batxillerat.

Descarrega l’article en PDF

Tertúlies de Literatura Científica.

Deixa un comentari