Carregant…

L’ Arc de Nit

És un acte de divulgació científica al mateix temps que artístic.
Usant un fenomen molt proper a la gent permet crear un espai d’interacció entre els professionals i el públic assistent.
L’acte està adreçat al públic en general, i també pot ser d’especial interès per al col•lectiu escolar i universitari.

Breu descripció.

L’acte consisteix a crear un arc de Sant Marti a la nit. Per a això es disposa d’un focus de llum de dia i la participació dels bombers, que creen l’adequada pantalla d’aigua.

L’aigua sota pressió percudeix sobre la placa difusora, creant una cortina vertical de fines gotes d’aigua. La llum del projector, difosa per aquestes petites gotes, dóna lloc a un Arc de Sant Martí, molt semblant als produïts pel Sol després d’una pluja. L’ús d’un focus de cinema de llum de dia permet crear uns colors el més semblants als arcs naturals creats pel Sol.

L’arc així creat presenta l’avantatge que hi són clarament visibles aspectes no sempre fàcils d’observar en els arcs naturals: el segon arc, la banda fosca d’Alexandre que separa els dos arcs, els arcs supernumeraris a la base del primer, etc.

La proximitat entre l’arc i el públic i el fet de ser a la nit dóna a aquest arc un atractiu especial. En moure’s paral•lelament a la cortina d’aigua els espectadors poden comprovar que l’arc es desplaça amb ells: cada persona té el seu propi arc!
Si hom s’acosta o s’allunya de la cortina d’aigua podrà constatar la constància del diàmetre angular de l’arc, i a més, rebre una petita dutxa.
En definitiva: un arc a escala humana, amb el que són possibles molts jocs i observacions.

Com a part de l’acte és important fer una conferència prèvia, que té un doble objectiu: per una banda motivar l’audiència, per altra explicar-li el perquè d’allò que veurà i què pot intentar veure (banda fosca, ordre dels colors en el secundari, etc).

Requisits

1. Un vespre, per a veure l’arc són suficients uns 30 minuts per als assistents.
2. Espai obert d’entre 60 i 90 m de llargada capaç de recollir la quantitat d’aigua abocada. L’arc serà més espectacular si es crea amb un cel fosc al darrera, ja que una paret o altres objectes situats aprop reflectirien la llum del focus, atenuant els colors de l’arc creat.

Si esteu interessats demaneu pressupost, estudiem cada cas en particular.

info@physics.cat

Imatges de l ‘Arc de Nit realitzat a Cosmocaixa

Aquest esdeveniment es va recrear el passat 24 de Setembre del 2010 en motiu del 7è aniversari de Cosmocaixa a Barcelona, amb un gran èxit d’ assistència i un públic molt variat.