Recursos #joemquedoacasa
Recull de vídeos de xerrades
L’Ensenyament de l’electricitat a Primària
Dirigit a: Personal docent
Aquest vídeo recull la xerrada “L’Ensenyament de l’electricitat a Primària”, però que pot ser igualment útil a Secundària. En el decurs de la mateixa es fa una brevíssima exposició crítica a com s’acostuma a ensenyar l’electricitat actualment, es revisen les idees que tenen els alumnes sobre els fenòmens elèctrics, i finalment proposen alguns recursos pràctics, entre ells un model interessant i participatiu que fa més entenedora la naturalesa de l’electricitat i els conceptes bàsics ( als alumnes.
Si només voleu veure el model proposat per al corrent elèctric (fet amb els mateixos participants i peces de Lego) podeu mirar aquest fragment de 14min, de la part central de la xerrada:
Diàlegs amb un astrònom
Dirigit a: Alumnes de Batxillerat
Vídeo de la conferència feta al 2010 als alumnes de Batxillerat de l’escola Fundació Prat, de Barcelona. En ella es fa un breu repàs a la visió de l’univers al llarg de la història, seguit d’una explicació sobre les actuals idees sobre l’origen i fi de l’univers. A la segona part es connecta per videoconferència amb en Jordi Cepa, astrofísic al Gran Observatorio de Canarias, que respon a les preguntes dels alumnes.
Recull de recursos online
Investiguem a primària
Dirigit a: Alumnes i mestres de primària
Molt interessant i entretingut per a les vostres fills/es de primària!
Per aprendre amb ells què és i com funciona la ciència. Quan hi entreu passareu força estones entretingudes.
Es tracta d’un conjunt de recursos interactius dirigits a Cicle Mitjà i Superior de Primària per aprendre quines són les activitats que caracteritzen la feina dels científics. Inclou recursos per als alumnes i també recursos dirigits específicament als mestres.
Investiguem a primària és un projecte del portal Educaixa elaborat pel grup de didàctica de les ciències (J. Martí, V. Grau, A. Amat) del Grup de Recerca CODI (UVic)
Quèquicom
Dirigit a: Tots els públics
Aquest programa sobre ciència, natura, salut i tecnologia pretén despertar la curiositat cap a la ciència com una manera d’interpretar la realitat. Trobareu vídeos sobre electrucitat, objectes de la vida quotidiana, gravetat… tot explicat per científics i experts en la matèria.
Physics Girl
Dirigit a: Alumnes de Secundària i Batxillerat i mestres de Física
Physics Girl és un canal de YouTube creat per Dianna Cowern. Els seus videos ens introdueixen d’una manera clara i divertida en tots els àmbits de la física, connectant amb molts fenomens de la vida quotidiana. En ells inclou experiments (alguns d’ells els podeu fer vosaltres mateixos!), demostracions, entrevistes i nous descobriments.
PBS Learning Media
Dirigit a: Tots els públics
Munts de lliçons, propostes educatives, imatges i vídeos sobre física i també sobre totes les àrees del coneixement.
Per aquestes setmanes de confinament han creat un interessant espai amb un recull específic.
The Physics Teacher
Dirigit a: Professorat de física
Revista interessantíssima per al professorat de física. En el número d’aquest mes de març la revista celebra els 34 anys del llibre de Paul Hewitt “Figuring Physics”, oferint gratuïtament les preguntes i les seves respostes que apareixen al seu llibre, i que podreu descarregar en format ppt.Minute Physics
Dirigit a: Tots els públics
Canal educatiu de YouTube creat per Henry Reich. Val molt la pena dedicar-hi una estona, ja que trobareu resposta a infinitats de preguntes de la física. Es caracteritza perquè molts d’ells usen animacions per explicar temes relacionats amb la física en aproximadament un minut, tot i que molts tenen una durada de 4 o 6 minuts…en tot cas sempre breus.Raising da Vinci
Dirigit a: Alumnes de Primària i famílies
Un lloc per compartir idees i activitats per als pares que volen implicar-se realment amb els seus fills i ensenyar-los a través de noves experiències.
Marc Boada Ferrer
Dirigit a: Alumnes de Primària i famílies
En Marc és divulgador científic, conferenciant, escriptor, escultor i expert en ciència experimental. I durant el confinament ha creat un canal de Youtube amb experiments pensats per fer a casa amb alumnes de primària i les famílies.
Exploratorium
Dirigit a: Tots els públics
Ets una professora, un estudiant o tens fills que et demanen ciència? Vols activitats científiques fresques i sorprenents? Tant per casa com per a l’aula no deixeu de fer una ullada a aquesta extensa i interessant col·lecció de recursos. Els experiments de Science Snacks, de l’Exploratorium han estat provats i utilitzen materials econòmics i molt assequibles.