Carregant…

Sessions

Sessions

SESSIONS PER A PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA I BATXILLERAT

Llamps i trons!

Una atractiva introducció a l’electricitat per als alumnes de primària

Sessió per a primària

Una aproximació qualitativa als conceptes bàsics de l’electricitat. Un seguit de sorprenents pràctiques per fer pensar als alumnes sobre què és el corrent elèctric, què és un aillant o què són els llamps. Els alumnes faran de pila, crearan un llamp o transmetran el so del seu mòbil a través de la llum.

Continguts- Llamps i trons

Connectats!

Una panoràmica de l’electromagnetisme a través de les telecomunicacions

Sessió especialment pensada per a 2n de batxillerat

Una sessió per a pensar sobre els continguts d’electromagnetisme del temari de 2n de batxillerat.  A través d’experiències per fer pensar als alumnes s’il·lustren el descobriment d’Oersted, les lleis de Faraday i Lenz, els corrents induïts, transformadors,… per finalment arribar a parlar de Tesla i la Wireless Power Transfer

Continguts- Connectats

Diàlegs amb un astrònom

Sessió per a primària, secundària o batxillerat

Acordem amb vosaltres els continguts i durada d’una breu xerrada inicial. Després l’alumnat parla en directe,  per videoconferència, amb un astrofísic de l’Institut d’Astrofísica de Canaries, l’investigador responsable de l’únic instrument espanyol que hi ha funcionant al Gran Telescopio de Canarias.

Un món elèctric

L’electricitat bàsica en experiències participatives i que fan pensar

Sessió per a secundària

Una sessió per a pensar, repassar o descobrir els conceptes bàsics de l’electricitat. A través d’experiències relacionades amb els continguts d’electricitat que s’imparteixen a secundària, els alumnes fan de pila, encenen un llum amb la ma, creen llamps o veuen com Tesla va imaginar, cap al 1900, la Wireless Power Transfer que just ara comença a estendre’s

Continguts- Un mon electric

La màgia de la levitació

Una introducció a la superconductivitat

Sessió per a secundària i batxillerat

Amb la levitació com a pretext, fem una mirada a l’electricitat, al magnetisme i sobretot al món de les baixes temperatures. Veurem com aquest nou camp de la física, que s’obre a principis del segle XX, ens porta a la superconductivitat i les seves aplicacions.

De l’ espelma al LED, una historia lluminosa

Sessió per a secundària i batxillerat

L’espelma i el LED il·lustren els dos extrems de cinc mil anys de progrés científic i tecnològic. Seguirem el repte tecnològic de com l’home ha anat il·luminant el seu món, i en aquesta història trobarem moltes curiositats. Òptica, electricitat, química,… són presents a la xerrada.

Esport i Ciència

Una connexió entre la física que regeix l’esport, la vida quotidiana i l’univers

Sessió per a secundària i batxillerat

Els esports i els fets de la vida quotidiana es regeixen per les mateixes lleis físiques, i en aquesta sessió veurem molts paral·lelismes. Quin és el secret dels xuts amb efecte? Què té a veure la pilota de futbol amb els sòlids platònics? Perquè els paraigües sempre es trenquen de la mateixa manera? Com vibren els bats de beisbol? Perquè les pilotes de golf tenen petits cràters a la superfície?…
La física no ens farà millors esportistes, però ens permetrà entendre alguns dels seus secrets.

La física, la ciència ficció i els súper herois

Sessió per a secundària i batxillerat

Podria existir algun dels superpoders que veiem a les pel·lícules i còmics? Fent servir les lleis de la física farem un divertit i crític repàs a les proeses d’alguns superherois. En aquesta anàlisi descobrirem alguna cosa sorprenent, com per exemple que Kripton (el planeta natal de Superman) no podria existir mai…

Els taxistes, necessiten de la relativitat?

De com la relativitat ha entrat en el nostre dia a dia

Sessió per a secundària i batxillerat

Una introducció senzilla i comprensible al GPS que mostra a l’alumnat com la teoria de la relativitat s’insereix en el nostre dia a dia. Com és que sense la relativitat tots els dispositius de navegació deixarien de funcionar en poques hores?

Com funcionen les sessions?

Oferim als centres d’ensenyament un conjunt de sessions, de diverses temàtiques, on expliquem conceptes de física d’una manera diferent a la que el dia a dia permet fer al professorat.

Cada sessió combina les explicacions amb demostracions pràctiques i participació del públic. Aquestes demostracions són un eix fonamental de tot el programa, i es busca que siguin diferents de les habituals, que sorprenguin i facin pensar a l’alumnat. Les sessions són sempre a càrrec de professorat universitari i físics professionals. Cada sessió va acompanyada d’un breu dossier de treball, idees o bibliografia per aprofundir en el tema i treure’n més profit de la sessió.

Les sessions són flexibles, i tot i ser recomanades per a determinats cursos, en general poden ser adaptades als diferents nivells. Trieu el tema segons els vostres interessos. Un cop triat el tema podem acordar quin enfocament li donarem:

    1. 1. Quin nivell d’aprofundiment tècnic voleu per a les explicacions
    1. 2. Quins ítems us interessaria que apareguessin en la presentació

Tot això en funció del tipus d’acte que es tracti i de les edats i tipus d’alumnat a qui anirà dirigit.
vol ser una eina realment útil al servei del professorat de física, per això les seves sessions són flexibles.

No us heu de traslladar, fem les sessions al vostre propi centre el dia que acordem, amb l’ estalvi de temps i diners que això suposa.

Totes les sessions estan pensades per poder ser fetes en 1 hora, així podeu encaixar bé l’activitat en els vostres horaris escolars.

Tot i així sovint la participació de l’alumnat pot allargar més la sessió.

Cap, només necessitem una sala adequada amb ordinador , projector, endolls i una taula gran.

En el cas de la videoconferència, cal tenir connexió a la xarxa.

Les sessions són molt útils per a complementar els continguts d’assignatures com Física o Ciències per al Món Contemporani, però també per a fer sessions divulgatives davant de públics ben diversos.